کارشناسی ارشد مشاوره خانواده، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خمین، خمین، ایران. ، Maryam.z20182018@gmail.com
چکیده: (4822 مشاهده)
تعارضات زناشویی، کیفیت ارتباط میان زوجین، صمیمت زناشویی و تابآوری را کاهش میدهد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف تعیین تأثیر مشاوره مبتنی بر شفقت بر خوشبینی و تابآوری زوجین دچار تعارض صورت پذیرفت. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری دربرگیرنده همه زوجین مراجعهکننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان در سال 1396 تشکیل میدادند. تعداد نمونه در پژوهش 30 زوج بود که با استفاده از شیوه نمونهگیری غیر تصادفی هدفمند انتخاب و بهصورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش مداخله مشاوره مبتنی بر شفقت را 8 جلسه یک و نیمساعته به مدت 2 ماه دریافت نمود، درحالیکه گروه گواه این مداخله را دریافت نکرد. سپس افراد هر دو گروه تحت پسآزمون قرار گرفتند. ابزارهای مورداستفاده دربرگیرنده پرسشنامه تعارض زناشویی (براتی و ثنایی، 1375)، پرسشنامه خوشبینی (شییر و کارور، 1985) و تابآوری (کانر و دیویدسون، 2003) بود. تجزیهوتحلیل دادههای برآمده از این پژوهش توسط نرمافزار (SPSS) ویرایش 23 با استفاده از روشهای آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس صورت گرفت. برآیندها نشان داد که مشاوره مبتنی بر شفقت بر خوشبینی و تابآوری زوجین شهر اصفهان در مرحله پسآزمون تأثیر معنیدار داشته است (P<0.0001). بر پایه یافتههای پژوهش حاضر میتوان چنین نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر شفقت با بهرهگیری از فنونی همانند آموزش ذهنآگاهی، همدلی و همدردی نسبت به خویش و مدیریت احساسات و عواطف دشوار میتواند خوشبینی و تابآوری زوجین دچار تعارض را افزایش دهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي
فهرست منابع
1. عجم، علیاکبر.، فرزانفر، جواد.، شکوهی فرد، حسین. (1393). بررسی نقش شفقت خود در سلامت عمومی و پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد. 10(5): 16-9.
2. محمدی، مسعود. (1384). بررﺳﻲ ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﺆﺛﺮ ﺑـﺮ ﺗـﺎبآوری در اﻓـﺮاد در ﻣﻌﺮض ﺧﻄﺮ سوءمصرف ﻣﻮاد. پایاننامه دﻛﺘﺮی. داﻧﺸﮕﺎه ﻋﻠـﻮم ﺑﻬﺰﻳﺴﺘﻲ و توانبخشی، ﺗﻬﺮان.
3. مطهری، زهرا.، بهزاد پور، سمانه.، سهرابی، فرامرز. (1392). تبیین سطح تعارضات زناشویی بر اساس هیجان خواهی و تابآوری در زوجین، مجله زن و مطالعات خانواده، 5(2): 122-105.
4. موسوی نسب، محمدحسین.، نقوی، محمدرضا.، محمدی، نرگس. (1385). خوشبینی و ارزیابی استرس: بررسی دو مدل نظری در پیشبینی سازگاری روانشناختی، مجله دانشگاه علوم پزشکی کرمان، 13(2)، 120-111.